Scroll to top

Top


Jawatan Kosong Kerajaan & Swasta Disember 2018Jawatan Kosong Kerajaan & Swasta Mac 2018. Kami telah senaraikan jawatan mengikut bulan bagi memudahkan pencari kerja menyemak jawatan kosong yang ditawarkan. Sila LIKE & SHARE dengan rakan-rakan anda jika info kerja kosong 2018/2019 kami bermanfaat. Semoga kita semua mendapat pekerjaan. Terima kasih


No Comments

Enggan terima tawaran kerja

BAYAN BARU – Keengganan seorang ibu muda menerima tawaran kerja sebagai tukang cuci untuk meningkatkan pendapatan mengecewakan pimpinan setempat dan badan bukan kerajaan (NGO) yang banyak membantu ketika dia dalam kesusahan.

Pegawai Penyelidik Biro Penerangan Barisan Nasional, David Yim Boon Leong mendakwa, keengganan Firdaushah Khalid, 30, bekerja mengelirukan pelbagai pihak.

“SK Seri Permai menawarkan jawatan itu dengan bayaran gaji sebanyak RM600 sebulan dan jangka masa kerja seawal jam 7 pagi sehingga 3 petang bakal memudahkan dia menguruskan keluarga.

“Saya dimaklumkan oleh SK Bayan Baru yang membantu mencari jawatan kosong untuknya bahawa dia (Firdaushah) menolak tawaran itu dengan alasan tidak ada orang untuk menjaga empat anaknya,” katanya.

Beliau yang mengadakan pertemuan bersama keluarga terbabit semalam turut menasihati wanita itu dan suaminya supaya membantu diri sendiri untuk mengubah cara hidup mereka.

“Duit sewa rumah yang ditanggung Persatuan Kebajikan Bayan Baru sebanyak RM280 sebulan hasil sumbangan orang ramai semakin berkurangan dan hanya mampu bertahan kira-kira lapan bulan lagi.

“Justeru, mereka perlu mula bekerja dari sekarang sebelum wang sewa rumah tersebut kehabisan. Bagaimanapun, kami agak kecewa kerana tidak ada apa-apa tindakan yang diambil keluarga terbabit untuk mengubah gaya hidup mereka,” katanya.

Beliau berkata, Firdaushah memaklumkan bahawa suaminya kini bekerja sambilan sebagai pekerja katering dan pengumpul surat khabar lama dengan pendapatan RM320 sebulan.

Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) turut menghulurkan RM400 namun, ia masih tidak mencukupi dibandingkan dengan keperluan anaknya yang masih kecil.

“Saya menasihatinya dan memberi masa selama dua hari kepadanya untuk mempertimbangkan tawaran yang diberikan.

“Saya benar-benar berharap supaya dia akan mengubah nasibnya demi anak yang semakin membesar,” katanya.

Terdahulu, Sinar Harian siaran 14 Februari lalu melaporkan Guru Besar SK Bayan Baru, Che Maheran Maina yang melawat keluarga Firdaushah pada bulan lalu berjanji membantu mencari jawatan kosong untuknya bagi meringankan bebannya.

Pihak sekolah yang prihatin turut menasihatkan anak sulungnya, Mohamad Zamarul Muhammad Ridhuan, 10, untuk meneruskan persekolahan walaupun tidak menghadiri kelas sejak beberapa bulan lalu.

Previous Story

There are no older stories.

Submit a Comment