JTK Tawar 220,000 Peluang Kerja Menjelang Akhir Tahun

MARAN, 21 Sept (Bernama) — Kementerian Sumber Manusia melalui Jabatan Tenaga Kerja (JTK) menyasarkan 220,000 peluang pekerjaan ditawarkan kepada pencari kerja menjelang akhir tahun ini melalui portal JobsMalaysia dan program Jelajah Karnival Kerjaya.

Timbalan Menteri Sumber Manusia Datuk Seri Ismail Abd Muttalib berkata sehingga pertengahan bulan ini, 115,672 jumlah kekosongan pelbagai jawatan telah ditawarkan.

“Sehingga 1 Sept lepas, seramai 403,897 pencari pekerjaan telah berdaftar melalui portal JobsMalaysia dan daripada bilangan tersebut seramai 231,169 orang adalah siswazah, manakala 172,728 lagi bukan siswazah,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Seminar Kebudayaan dan Adat Perkahwinan Masyarakat Orang Asli Pahang di perkampungan Orang Asli Batu 55 Jalan Maran-Kuantan, di sini Ahad.

Kementerian akan terus menyediakan peluang pekerjaan kepada rakyat terutamanya golongan belia bagi membolehkan mereka memilih peker jaan yang sesuai dan setaraf dengan kelulusan yang dimiliki, katanya.

Ismail berkata menjelang tahun 2020, kerajaan memerlukan lima juta tenaga kerja dalam pelbagai bidang dengan 50 peratus adalah pekerja mahir dan terlatih.

Terdahulu ketika merasmikan seminar tersebut, Ismail mahu kebudayaan masyarakat Orang Asli dapat diketengahkan untuk tarikan pelancong serta penduduk tempatan.

Beliau berkata pelancong terutamanya dari negara Eropah dan Timur Tengah lebih gemar melihat budaya dan adat penduduk tempatan dan masyarakat peribumi yang pelbagai serta unik.

— BERNAMA

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *