Scroll to top

Top


Jawatan Kosong Kerajaan & Swasta Januari 2019Jawatan Kosong Kerajaan & Swasta Januari 2019. Kami telah senaraikan jawatan mengikut bulan bagi memudahkan pencari kerja menyemak jawatan kosong yang ditawarkan. Sila LIKE & SHARE dengan rakan-rakan anda jika info kerja kosong 2019 kami bermanfaat. Semoga kita semua mendapat pekerjaan. Terima kasih


No Comments

Jawatan Kosong Jabatan Peguam Negara 9 Mac 2018

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) mencari individu untuk menyertai perkhidmatan awam yang mempunyai ciri-ciri : Cepat, Tepat, Integriti, Produktif, Kreatif, Taat Setia kepada organisasi dan bersifat sedia membantu untuk mengisi Jawatan Kosong Jabatan Peguam Negara 9 Mac 2018 seperti berikut:

1. Pegawai Undang-Undang Gred L41 – 43 Kekosongan

Jawatan Kosong Jabatan Peguam Negara 9 Mac 2018

 

Jabatan Peguam Negara

Jabatan Peguam Negara merupakan pejabat kepada Peguam Negara Malaysia. Ia bermula dengan pengenalan Peguam Negara sebagai ketua pegawai undang-undang negara, dan kemudian Jabatan Peguam Negara telah diiktiraf sebagai institusi kerajaan secara rasmi. Pada tahun 1948, pelbagai fungsi nasihat perundangan yang telah diberikan kepada kerajaan kolonial/ jajahan pada masa itu telah disatukan sebagai suatu jabatan persekutuan di bawah peruntukan Perjanjian Persekutuan Malaya, 1948. Kemudian pada tahun 1951, Jabatan Peguam Negara (sebelum ini dikenali sebagai Jabatan Undang-Undang) telah dikelaskan sebagai sebuah Kementerian dan telah dipertanggungjawabkan bagi semua perkara perundangan yang melibatkan Kerajaan. Berikut adalah senarai kedudukan / peletakan Jabatan Peguam Negara beberapa tahun semenjak kemerdekaan sehinggalah ke hari ini:

1957 : Kementerian Dalam Negeri dan Kehakiman
1959 : Kementerian Kehakiman
1964 : Kementerian Dalam Negeri dan Kehakiman
1974 : Kementerian Undang-Undang dan Peguam Negara
1980 – kini : Jabatan Perdana Menteri

 

Cara Memohon Jawatan Kosong Jabatan Peguam Negara 9 Mac 2018

Mohonlah secara online di portal SPA http://www.spa.gov.my

Tarikh Tutup Permohonan : 9 Mac 2018

Submit a Comment