Scroll to top

Top


Jawatan Kosong Kerajaan & Swasta Disember 2018Jawatan Kosong Kerajaan & Swasta Mac 2018. Kami telah senaraikan jawatan mengikut bulan bagi memudahkan pencari kerja menyemak jawatan kosong yang ditawarkan. Sila LIKE & SHARE dengan rakan-rakan anda jika info kerja kosong 2018/2019 kami bermanfaat. Semoga kita semua mendapat pekerjaan. Terima kasih


No Comments

Jawatan Kosong KTMB 27 Mac 2018 Keretapi Tanah Melayu

Warganegara Malaysia yang berkelayakan dipelawa untuk mengisi jawatan kosong KTMB (Keretapi Tanah Melayu berhad). Terdapat 6 kekosongan yang ditawarkan pada iklan Jawatan Kosong KTMB 27 Mac 2018 Keretapi Tanah Melayu seperti berikut.

1. Penyelia – Pulau Pinang (KTM Car Park)

2. Penyelia – Perak (KTM Car Park)

3. Penolong Operasi (KTM Car Park)

4. Senior Manager Training, Education & Development (Malaysia Railway Academy Batu Gajah)
Kelayakan : Bachelor’s Degree/Post Graduate Diploma/ Professional Degree in Human Resource Management, Business Management

5. Juruteknik / Penjaga Jentera
Kelayakan : Sijil Kemahiran Malaysia (SKM Tahap 3) Elektrikal dan Sijil Elektrikal

6. Pemandu Lokomotif Rendah

Jawatan Kosong KTMB 27 Mac 2018 Keretapi Tanah Melayu

 

Keretapi Tanah Melayu berhad (KTMB)

Keretapi Tanah Melayu merupakan pengendali kereta api utama di Semenanjung Malaysia. Dahulunya ia dikenali sebagai sebuah agensi di bawah Pentadbiran Keretapi Tanah Melayu, ia kini dikenali sebagai KTMB berikutan kesan kempen pengkorporatan yang diterajui kerajaan pada tahun 1992. Namun, KTM masih dimiliki sepenuhnya oleh kerajaan persekutuan. Sejarah sistem gerabaknya bermula sewaktu zaman penjajahan British, apabila laluan kereta api asalnya dibina untuk mengangkut timah. Tambang keretapi agak munasabah, namun kelajuan keretapi antarabandar (intercity) yang rendah di laluan sempit sering menyebabkan pengangkutan KTM kurang berdaya saing berbanding jenis pengangkutan yang lain.

Pada tahun 1961 merupakan tarikh berakhirnya orang eropah menjadi Pengurus Besar KTM. Dato’ Ahmad Perang merupakan anak watan yang pertama menjadi Pengurus Besar, dan Haji Waad Jamaluddin merupakan kakitangan KTM yang pertama berjaya memegang jawatan Pengurus Besar KTM. Selebihnya jawatan tersebut dipegang Pegawai Perkhidmatan Tadbir dan Diplomatik (PTD) yang dipinjamkan ke KTM.

Maklumat lanjut Keretapi Tanah Melayu berhad (KTMB) boleh didapati disini.

 

Cara Memohon Jawatan Kosong KTMB 27 Mac 2018 Keretapi Tanah Melayu

Permohonan hendaklah dibuat dengan menggunakan e-Recruitment KTMB disini

Pengurus Besar
Pengurusan Bakat dan Pembangunan Organisasi
(Unit Perancangan Kakitangan)
Ibu Pejabat Korporat KTM Berhad
Jalan Sultan Hishamuddin
50621 Kuala Lumpur
TEL: 03-22631122 / 03-22631312

Tarikh Tutup Permohonan : 12 – 27 Mac 2018

Submit a Comment