Jawatan Kosong Jabatan Perikanan Malaysia 7 Jun 2018

Jabatan Perikanan Malaysia, Kementerian Pertanian & Industri Asas Tani ingin mempelawa warganegara Malaysia yang berkelayakan untuk mengisi Jawatan Kosong Jabatan Perikanan Malaysia. Terdapat 2 jawatan ditawarkan pada iklan Jawatan Kosong Jabatan Perikanan Malaysia 7 Jun 2018 seperti berikut:

1. Penolong Pegawai Perikanan G29
Kekosongan : 23 Simpanan 30
Kelayakan : Diploma Agroteknologi (Akuakultur), Akuakultur, Sains (Akuakultur), Sains Gunaan (Perikanan), Pengajian Nautika

2. Penolong Pegawai Penyelidik Q29
Kekosongan : 1 Simpanan 10
Kelayakan : Diploma Akuakultur, Molecular Biology, Kesihatan Haiwan & Penternakan, Sains

Jawatan Kosong Jabatan Perikanan Malaysia 7 Jun 2018
Jawatan Kosong Jabatan Perikanan Malaysia 7 Jun 2018

 

Jabatan Perikanan Malaysia

Unit Perikanan Kolonil pada tahun 1894 dan diletakkan di bawah Pejabat Setiausaha Rendah Bagi Negeri-Negeri Selatan. Unit ini bertanggungjawab mengawal aktiviti perikanan di Negeri-Negeri Selat dan Negeri-Negeri Melayu Bersekutu. Pada waktu itu, aktiviti perikanan diusahakan secara kecil-kecilan sebagai saradiri penduduk yang tinggal di tepi pantai dan muara sungai. Pada tahun 1904, satu kajian awal mengenai spesis ikan laut telah dijalankan di pantai barat Negeri-Negeri Selat dan Negeri-Negeri Melayu Bersekutu. Pada masa yang sama penghijrahan penduduk dari selatan Thailand ke negeri Perlis, Kedah dan Kelantan semakin ramai. Sebahagian daripada mereka telah menjalankan aktiviti menangkap ikan sebagai punca pendapatan. “Ordinan Perikanan” telah diperkenalkan pada tahun 1909 bagi mengawal aktiviti perikanan.

Pada 1 Februari 1915 sebuah jabatan yang bertanggungjawab ke atas urusan perikanan telah diwujudkan yang dikenali sebagai Jabatan Perikanan dan Muzium. Ia diketuai oleh H.C.Robinson sebagai pengarah. Pada tahun 1921, C.E.Green dilantik mengetuai Jabatan Perikanan dan Muzium. Pada 14 Julai 1922, Jabatan Perikanan dan Muzium telab dipisahkan dan Jabatan Perikanan British-Malaya ditubuhkan. David G. Stead telah dilantik sebagai pengarah dan Singapura dipilih menjadi lokasi ibu pejabatnya yang pertama.

Maklumat lanjut Jabatan Perikanan Malaysia boleh didapati disini.

 

Cara Memohon Jawatan Kosong Jabatan Perikanan Malaysia 7 Jun 2018

Permohonan hendaklah dibuat secara online melalui portal pekerjaan SPA disini.

JABATAN PERIKANAN MALAYSIA
BAHAGIAN KHIDMAT PENGURUSAN
ARAS 4, BLOK MENARA 4G2,
NO.30, PERSIARAN PERDANA
62628, PRESINT 4
PUTRAJAYA
NO. TELEFON : 03-88704110/4148
NO. FAKS : 03-88889972

 

Tarikh Tutup Permohonan : 7 Jun 2018

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *