Scroll to top

Top


Jawatan Kosong Kerajaan & Swasta Januari 2019Jawatan Kosong Kerajaan & Swasta Januari 2019. Kami telah senaraikan jawatan mengikut bulan bagi memudahkan pencari kerja menyemak jawatan kosong yang ditawarkan. Sila LIKE & SHARE dengan rakan-rakan anda jika info kerja kosong 2019 kami bermanfaat. Semoga kita semua mendapat pekerjaan. Terima kasih


One Comment

Jawatan Kosong Jabatan Perikanan Malaysia Disember 2017

Jabatan Perikanan Malaysia, Kementerian Pertanian & Industri Asas Tani ingin mempelawa warganegara Malaysia yang berkelayakan untuk mengisi Jawatan Kosong Jabatan Perikanan Malaysia Oktober 2017. Hanya 1 jawatan ditawarkan pada iklan jawatan kali ini dengan kelayakan minimum Sijil Pelajaran Malaysia seperti berikut:

1. Operator Wayarles Gred N19
Bilangan Kekosongan : 6 Kekosongan
Kelayakan : SPM / SVM / SKM / Sijil

Jawatan Kosong Jabatan Perikanan Malaysia Disember 2017

Iklan Jawatan Kosong Jabatan Perikanan Malaysia Disember 2017

 

Jabatan Perikanan Malaysia

Unit Perikanan Kolonil pada tahun 1894 dan diletakkan di bawah Pejabat Setiausaha Rendah Bagi Negeri-Negeri Selatan. Unit ini bertanggungjawab mengawal aktiviti perikanan di Negeri-Negeri Selat dan Negeri-Negeri Melayu Bersekutu. Pada waktu itu, aktiviti perikanan diusahakan secara kecil-kecilan sebagai saradiri penduduk yang tinggal di tepi pantai dan muara sungai. Pada tahun 1904, satu kajian awal mengenai spesis ikan laut telah dijalankan di pantai barat Negeri-Negeri Selat dan Negeri-Negeri Melayu Bersekutu. Pada masa yang sama penghijrahan penduduk dari selatan Thailand ke negeri Perlis, Kedah dan Kelantan semakin ramai. Sebahagian daripada mereka telah menjalankan aktiviti menangkap ikan sebagai punca pendapatan. “Ordinan Perikanan” telah diperkenalkan pada tahun 1909 bagi mengawal aktiviti perikanan.

Pada 1 Februari 1915 sebuah jabatan yang bertanggungjawab ke atas urusan perikanan telah diwujudkan yang dikenali sebagai Jabatan Perikanan dan Muzium. Ia diketuai oleh H.C.Robinson sebagai pengarah. Pada tahun 1921, C.E.Green dilantik mengetuai Jabatan Perikanan dan Muzium. Pada 14 Julai 1922, Jabatan Perikanan dan Muzium telab dipisahkan dan Jabatan Perikanan British-Malaya ditubuhkan. David G. Stead telah dilantik sebagai pengarah dan Singapura dipilih menjadi lokasi ibu pejabatnya yang pertama.

Maklumat lanjut Jabatan Perikanan Malaysia boleh didapati disini.

 

Cara Memohon Jawatan Kosong Jabatan Perikanan Malaysia Oktober 2017

Permohonan hendaklah dibuat secara online melalui portal pekerjaan SPA disini.

JABATAN PERIKANAN MALAYSIA
BAHAGIAN KHIDMAT PENGURUSAN
ARAS 4, BLOK MENARA 4G2,
NO.30, PERSIARAN PERDANA
62628, PRESINT 4
PUTRAJAYA
NO. TELEFON : 03-88704110/4148
NO. FAKS : 03-88889972

 

Tarikh Tutup Permohonan :10 Disember 2017

Comments

  1. Cara Memohon Jawatan Kosong Jabatan Perikanan Malaysia Oktober 2018

Submit a Comment