Scroll to top

Top


Jawatan Kosong Kerajaan & Swasta Januari 2019Jawatan Kosong Kerajaan & Swasta Januari 2019. Kami telah senaraikan jawatan mengikut bulan bagi memudahkan pencari kerja menyemak jawatan kosong yang ditawarkan. Sila LIKE & SHARE dengan rakan-rakan anda jika info kerja kosong 2019 kami bermanfaat. Semoga kita semua mendapat pekerjaan. Terima kasih


3 Comments

Jawatan Kosong JPJ 14 Januari 2018

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) mencari individu untuk menyertai perkhidmatan awam yang mempunyai ciri-ciri : Cepat, Tepat, Integriti, Produktif, Kreatif, Taat Setia kepada organisasi dan bersifat sedia membantu untuk mengisi jawatan kosong JPJ 14 Januari 2018 seperti berikut:

1. Pemeriksa Kereta Motor Gred AB19
Kekosongan : 50 kekosongan

Jawatan Kosong JPJ 14 Januari 2018

Iklan Jawatan Kosong JPJ 14 Januari 2018

 

Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ)

Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) telah ditubuhkan pada tahun 1937, di bawah Enakmen Lalulintas 1937. Undang-undang tentera British di Negeri-negeri Melayu Bersekutu. Pentadbirannya pada ketika itu dikenali sebagai Lembaga Pengangkutan Jalan yang berfungsi mengawal dan melesenkan perusahaan awam. Dengan wujudnya pentadbiran Tanah Melayu pada April 1946, kuasa lembaga tersebut telah diambil alih oleh Pejabat Pendaftar dan Pemeriksaan Kereta-kereta Motor yang merangkumi seluruh Tanah Melayu.

Sebelum 1937, pengawalan kereta motor adalah di bawah 4 negeri Melayu Bersekutu iaitu di Bawah Polis Perak dan Selangor, Ketua Inspektor Negeri Sembilan dan 6 Pegawai Daerah di Pahang. Pengawalan tidak berkuatkuasa di Negeri Melayu Tidak Bersekutu. Selain dari 4 buah negeri mengenai kenderaan bermotor sehinggalah Enakmen Lalulintas 1937 diluluskan.

Selaras dengan pembukaan jabatan tersebut, satu undang-undang jalan raya yang dinamakan Ordinan Lalulintas Jalan 1953, telah diluluskan mengantikan Enakmen Lalulintas 1937 itu. Memandangkan pentingnya tugas-tugas untuk menguatkuasakan undang-undang tersebut khasnya terhadap kenderaan perdagangan, maka Bahagian Penguatkuasaaan telah diwujudkan dan menjalankan fungsi penguatkuasaan tersebut.

Maklumat lanjut Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) boleh didapati disini.

 

Cara Memohon Jawatan Kosong JPJ 14 Januari 2018

Permohonan Jawatan Kosong JPJ 14 Januari 2018 boleh dibuat secara online melalui portal pekerjaan SPA disini.

Tarikh Tutup Permohonan : 14 Januari 2018 (Ahad)

Comments

  1. Cam mane nak mintak

  2. admin

    Sila mohon secara online melalui portal SPA disini http://www.spa.gov.my/

  3. Muhammad Faisal

    bagai mana hendak memohon pertukaran antara jabatan

Submit a Comment