Jawatan Kosong JPJ 14 Januari 2018

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) mencari individu untuk menyertai perkhidmatan awam yang mempunyai ciri-ciri : Cepat, Tepat, Integriti, Produktif, Kreatif, Taat Setia kepada organisasi dan bersifat sedia membantu untuk mengisi jawatan kosong JPJ 14 Januari 2018 seperti berikut:

1. Pemeriksa Kereta Motor Gred AB19
Kekosongan : 50 kekosongan

Jawatan Kosong JPJ 14 Januari 2018
Iklan Jawatan Kosong JPJ 14 Januari 2018

 

Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ)

Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) telah ditubuhkan pada tahun 1937, di bawah Enakmen Lalulintas 1937. Undang-undang tentera British di Negeri-negeri Melayu Bersekutu. Pentadbirannya pada ketika itu dikenali sebagai Lembaga Pengangkutan Jalan yang berfungsi mengawal dan melesenkan perusahaan awam. Dengan wujudnya pentadbiran Tanah Melayu pada April 1946, kuasa lembaga tersebut telah diambil alih oleh Pejabat Pendaftar dan Pemeriksaan Kereta-kereta Motor yang merangkumi seluruh Tanah Melayu.

Sebelum 1937, pengawalan kereta motor adalah di bawah 4 negeri Melayu Bersekutu iaitu di Bawah Polis Perak dan Selangor, Ketua Inspektor Negeri Sembilan dan 6 Pegawai Daerah di Pahang. Pengawalan tidak berkuatkuasa di Negeri Melayu Tidak Bersekutu. Selain dari 4 buah negeri mengenai kenderaan bermotor sehinggalah Enakmen Lalulintas 1937 diluluskan.

Selaras dengan pembukaan jabatan tersebut, satu undang-undang jalan raya yang dinamakan Ordinan Lalulintas Jalan 1953, telah diluluskan mengantikan Enakmen Lalulintas 1937 itu. Memandangkan pentingnya tugas-tugas untuk menguatkuasakan undang-undang tersebut khasnya terhadap kenderaan perdagangan, maka Bahagian Penguatkuasaaan telah diwujudkan dan menjalankan fungsi penguatkuasaan tersebut.

Maklumat lanjut Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) boleh didapati disini.

 

Cara Memohon Jawatan Kosong JPJ 14 Januari 2018

Permohonan Jawatan Kosong JPJ 14 Januari 2018 boleh dibuat secara online melalui portal pekerjaan SPA disini.

Tarikh Tutup Permohonan : 14 Januari 2018 (Ahad)

3 Balasan untuk “Jawatan Kosong JPJ 14 Januari 2018”

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *